Sınır Dışı (deport) Kararları ve Ülkeye Giriş Yasakları Danışmanlığı
Anasayfa » Sınır Dışı (deport) Kararları ve Ülkeye Giriş Yasakları Danışmanlığı
Sınır Dışı (deport) Kararları ve Ülkeye Giriş Yasakları
Yabancı uyruklu bir kişinin sınır dışı edilmesi deport olarak adlandırılır. Aynı zamanda bu kişilere çoğu zaman beş yıllık süre içinde ülkeye giriş yasağı da verilebilir. Türkiye’de Yabancılar Hukuku ile yabancıların hak ve statüleri korunmaktadır. Ancak bazı durumlarda sınır dışı (deport) kararı verilebilir. Bu gibi durumlarda İstanbul hukuk firması ile görüşmek deport yasağının kaldırılmasını veya yürütmenin durdurulmasını sağlayacaktır.
Sınır Dışı Edilme Sebepleri Nelerdir?
Sınır dışı veya deport edilme sebebi farklı kriterlere göre düzenlenir. Cezai güvenlik tedbiri veya kolluk güvenlik tedbiri olmak üzere iki farklı başlıkta yabancılar deport edilebilir.
En sık karşılaşılan sınır dışı edilme sebepleri şunlardır:
Oturma izni olan yabancının çalışma iznine sahip olmadığı halde ülke içinde bir işe girmesi,
Sahte evlilik yapan yabancıların V70 tahdit koduyla deport edilmesi,
Ülkeye kaçak yollarla veya sahte evrakla giriş yapılması,
Terör örgütü üyeliği, desteği olanlar, örgüt kurucuları ve sempatizanları sınır dışı edilir,
Vize süresi dolan ancak ülkeden çıkış yapmayanlar deport edilir,
Uluslararası koruma başvurusu reddedilenler,
İkamet izni başvurusu reddedilenler,
2 yıldan daha fazla hapis cezası alanlar,
Ahlaka aykırı eylemde bulunanlar (fuhuş vb.).
İstanbul vatandaşlık avukatı ve ofisleri bu davalarda kişinin adli yargılanma sürecini sağlayacaktır.
Sınır Dışı Edilme Süreci Nasıl İlerler?
Türkiye’de yaşayan yabancılar kolluk kuvvetleri tarafından yakalanabilir veya idari birimler tarafından fark edilebilir. Öte yandan yabancının kendi isteğiyle kolluk kuvvetlerine teslim olması da mümkündür. Yakalanan veya kendisi gelen yabancılar öncelikle en yakın sağlık kuruluşuna götürülür ve sağlık muayeneleri yaptırılır. Bu süreçte İstanbul uluslararası hukuk avukatı ile iletişime geçmek kişinin deport yasağını durdurabilir.
İl Göç İdaresi tarafından belirlenen yerde yabancılar bekletilirken gerekli evraklar hazırlanır. Evrakları hazırlanan yabancılar kadın ve erkekler için ayrı olan Geri Gönderme Merkezlerinde bekletilmektedir. Bu süre içinde yabancılar, kendileri için avukat tutabilir ve avukatla görüşme sağlanır. İstanbul avukat tutmayan yabancılar kendi ülkelerine gönderilir.
Avukat ile görüşen yabancılara terke davet gönderisi çıkartılabilir. Bu gönderiyi alanlar en az on beş en fazla otuz gün içinde ülkeyi terk etmek zorundadır. Ancak bazı durumlarda bu terke davet gönderisi de iptal edilir ve yabancılar Türkiye’de kalabilir.
Deport Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Deport (sınır dışı) iptali davası ile yabancılar yasak ve deport kararından etkilenmeyebilir. Bunun için yabancılar kendileri veya avukatları aracılığıyla yürütmeyi durdurma ve kararın iptali için dava açmalıdır.
Deport davası için yabancılar on beş gün içerisinde idari mahkemelere başvurabilir. Çoğu zaman deport kararı iptal edilir ve yabancılar Türkiye’de kalır. Ancak burada yabancının sınır dışı edilme sebebi en önemli faktördür. İstanbul hukuk büroları sürecin yabancının lehine olması için gerekli savunma ve işlemleri yürütür. Aynı zamanda yabancılar, idari mahkeme sonuçlanana kadar sınır dışı edilemez.
Meşruhatlı Vize Nedir?
Sınır dışı edilen yabancılar meşruhatlı vize işlemleri ile yeniden Türkiye’ye dönebilir. Yabancılar evlilik, tedavi, eğitim vb. sebepleri gerekçe göstererek meşruhatlı vize hakkından faydalanır. Bu hakkını kullanmak isteyen yabancılar gerekli durumu belgeleriyle ispatlamak zorundadır. Aksi takdirde yapılan başvurular reddedilir.
Terör örgütü üyeliği, kamu düzenini bozma veya halk sağlığını tehdit etme vb. gibi suçlarla deport edilenler hem meşruhatlı vize hem de sınır dışı iptali davasından faydalanamayabilir.
Kimler Sınır Dışı Edilmez?
Sınır dışı edilme sebepleri doğan veya doğmayan kişiler bazı durumlarda deport edilmez. Bu kişilerin sınır dışı edilme kararı doğrudan iptal edilebilir veya belirli dönemlerde kolluk kuvvetlerine bildirim yapması istenir.
Yabancının gönderileceği ülkede ölüm, işkence vb. durumlara maruz kalacağı anlaşılması halinde bu kişiler deport edilmez. Ayrıca gebeler, çok yaşlı olanlar, cinsel saldırıya maruz kalanlar, psikolojik veya fiziksel şiddete uğrayanların da sınır dışı kararı iptal olabilir.
Deport kararları ve ülkeye giriş yasağı ile ilgili sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz. Sitemizde yer alan iletişim numaralarını veya e-mail adreslerini kullanarak Serka Hukuk ile iletişime geçin.