Ticari Sözleşmelerin Hazırlanması
Türk ticaret hukuku, işletme temel prensiplerini ve işlemeleri düzenleyen bir hukuk alt dalıdır. Sözleşme özgürlüğü, adalet ve tüketici koruması gibi önemli konuları kapsar. Ayrıca, şirket hukuku, ticari sözleşmeler, rekabet hukuku, uluslararası ticaret hukuku ve ticari işletmeleri düzenleyen hukuk gibi konuları da içerir.
Ticari Sözleşmeler Nedir?
İki veya daha fazla taraf arasında yapılan hukuki bağlayıcılığı olan anlaşmalara ticari sözleşme denir.
Genellikle ticari sözleşmeler yazılı anlaşmalar olmakla birlikte, bazen sözlü olarak da yapılabilirler. Ticari sözleşmeler, her bir tarafın sözleşmenin geçerliliğini sürdürmek için hangi eylemleri yapması gerektiğini ve bir tarafın sözleşme şartlarını ihlal etmesi durumunda ne olacağını belirtir.
Ticari anlaşmalar tek taraflı olarak veya tarafların karşılıklı rızasıyla sonlandırılabilir. Ticari sözleşmenin sona ermesi bazı sonuçlar doğurur ve sözleşmelerde sona erdirme maddeleri yaygın bir özelliktir.
Sözleşmenin türüne bağlı olarak sona erdirme prosedürü değişebilir. Bununla birlikte, ticari sözleşmeler sona erdikten sonra bazı hükümlerin yürürlükte kalabileceği durumlar olabilir. Bu nedenle, iş sözleşmeleri sona erdirildiğinde hukuki olarak bağlayıcı şartlara dikkat etmek önemlidir.
Ticari sözleşmeler, yaşamın her alanında ortaya çıkar ve araba veya ev satın alırken, banka kredisi alırken, vekalet verirken ve bağış yaparken ticari sözleşmelere ihtiyaç duyulur. Yaygın olarak kullanılan ticari sözleşme türleri aşağıda listelenmiştir:
1) Satış Sözleşmeleri
2) Kiralama Sözleşmeleri
3) İşbirliği Anlaşmaları
4) Dağıtım Sözleşmeleri
5) Lisans Anlaşmaları
6) Tedarik Sözleşmeleri
7) Franchise Anlaşmaları
8) Ajans Anlaşmaları
9) Ortak Girişim Anlaşmaları
10) Danışmanlık Anlaşmaları
11) Gizlilik Anlaşmaları
Avukatın rolü
Avukatın sözleşme taslağı oluşturmada ki rolü, taraflarla iletişim kurarak her birinin yükümlülüklerini öğrenmek, haklarını tanımlamak, sözleşmenin uygulanmasından beklenen riskleri açıklamak ve nihayetinde sözleşmenin uygun hukuki çerçevesini oluşturmaktan başlar. Operasyonel, mali, teknik ve sözleşmenin uygulanmasıyla ilgili diğer riskler, avukatın sözleşme taslağını hazırlarken dikkate alması gereken en önemli risklerden bazılarıdır.
İş hukukuna odaklanmış avukatlar, işletmelere karşı sorumlulukları olduğu anlamına gelir ki bu da işlemlere destek olmaları ve anlaşmaların ve sözleşmelerin geçerli ve yasal olduğundan emin olmaları gerektiği anlamına gelir. Bu sorumlulukların birçoğu, sözleşme taslağı hazırlama ve anlaşma koşullarını inceleme etrafında döner. Bu, gizlilik sözleşmelerinin hazırlanması, diğer işletmelerle yapılan sözleşmelerin koşullarının değiştirilmesi veya yasal belgelerin gözden geçirilmesini içerebilir. Bu dosyaların önemi, işletmelerin işlediği çeşitli belgelerin ötesine geçer. İşe alma prosedürleri, tazminat paketleri ve işe alım sonrası durumlarda rekabet etmeme maddeleri, dahil edilebilecek belgelerden sadece birkaçıdır.
Diğer görevler ve yükümlülükler arasında mahkeme başvuruları yapmak ve işletme haksızlığa uğradığında hukuki işlem başlatmak bulunur. Bu taleplerin çoğu, çeşitli eylemleri sonucunda ekonomik veya mali zarara yol açan diğer şirketlere karşı yapılırken, bu aynı zamanda bir bireye karşı dava açmayı da içerebilir. Hukuki işlem, müşterileri işletmeden uzaklaştırmaya çalışan belirli bir kişiye karşı da alınabilir. Bu, tazminat veya durdurma ve men etme emri için olabilir. Bir ticari avukatın temel amacı, temsil ettikleri şirketin çıkarlarını savunmak ve desteklemektir.
Serka Hukuk Bürosu’ndaki Türk Sözleşme Hukuku Bölümümüz, müzakere etme, taslak hazırlama ve sözleşmeleri sonuçlandırma konusunda geniş deneyime sahiptir. Müşterimizin beklentilerini baştan itibaren anlamak ve beklenen sonuca ulaşmak konusunda titiz davranıyoruz.