Türkiye’de Tüketici Hakları ve Tüketici Hukuku
Türkiye’de Tüketici Hakları ve Tüketici Hukuku
6502 sayılı Türk Tüketici Koruma Kanunu Türkiye’deki tüketicilere güçlü tüketici korumaları sunan kapsamlı bir yasal düzenlemeyi içermektedir. Ürün güvenliği, yanıltıcı ticari uygulamalar ve hatalı ürün durumunda tüketici korumaları, kapsanan birçok hukuki alanın sadece birkaçıdır.
Bir tüketici yasaya göre “kişisel veya ev amaçlı mal veya hizmetleri satın alan, kullanıp fayda sağlayan herhangi bir gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanır. Bu tanım, hem bireysel tüketicileri hem de ticari tüketicileri kapsayacak şekilde yeterince geniş kapsamlıdır.
Tüketici Hakları:
Kanun haksız ticari uygulamaları yasaklar; bunlar arasında aldatıcı reklamlar, cazip tekliflerle müşteriyi kandırma stratejileri ve piramit şemaları yer alır. Bu eylemler tüketicileri aldatmayı ve sömürmeyi amaçlar. Tehlikeli ürünlerin satışı da yasalarla yasaklanmıştır.
Tüketiciler, ürün kusuru durumunda yasal olarak geri ödeme, ürün tamiri veya ürün değiştirme hakkına sahiptir. Ayrıca, tüketiciler, bir ürün hatası sonucunda uğradıkları herhangi bir zarar için tazminat talep etme hakkına sahiptirler.
Yasalara göre, müşterilerin bir sözleşmeyi sonlandırma hakkı olan 14 günlük bir süresi bulunmaktadır. Tüketiciler, satın aldıkları üründen memnun olup olmadıklarına karar vermek için 14 günlük süreyi kullanabilirler.
Ayrıca tüketicinin, edindiği mal veya ürünün ayıplı çıkması durumunda da Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme (Sözleşmeden dönme bedelin iadesini de içerir),Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme hakları mevcuttur.
Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri, Türkiye’nin tüketici koruma yasalarının uygulanmasından sorumludur. Tüketici şikayetleriyle ilgilenen idari bir kurum Tüketici Hakem Heyeti’dir. Tüketici Mahkemeleri ise yasal ihlallerle ilgili davalara bakan yargı organlarıdır.
Türk Tüketici Koruma Kanunu, Türkiye’de tüketicilerin haklarını koruyan önemli bir yasal düzenlemedir. Bu kanun sayesinde tüketici şikayetleri azalmış ve tüketici memnuniyeti artmıştır.