Şirket Avukatlığı ve Hukuki Danışmanlık
Kurumsal avukat veya hukuk müşaviri olarak da bilinen bir şirket avukatı, bir şirket bünyesinde çeşitli hukuki danışmanlık hizmetleri sağlar. Şirket avukatları genellikle hukuk danışmanı olarak da adlandırılır. Bu avukatlar, halka açık, limited ve sınırlı sorumlu şirketlerin yanı sıra ortak sermayeli ortaklıklara da hukuki hizmetler sunar. Bir şirket avukatı tipik olarak şirketin kuruluşundan feshine kadar tüm yasal prosedürleri denetler ve yönlendirir. Sermaye artırım ve azaltım süreçlerinin yönetilmesi, şirkete gerekli tüm hukuki bilginin sağlanması, şirket tarafından hazırlanan sözleşmelerin incelenmesi, karşı tarafça hazırlanan sözleşmelerin incelenmesi, şirket adına tüm icra takiplerinin yürütülmesi, şirketle ilgili her türlü vergi ihtilafına karşı hukuki işlemlerin başlatılması, şirket adına dava açılması ve şirket aleyhine açılan davaların takip edilmesi, iş uyuşmazlıklarında hem çalışanların hem de işverenlerin haklarının korunması, şirkete gönderilen ihbar ve ihtarnamelere gerekli cevapların verilmesi gibi görevleri yerine getirirler.
ŞİRKET AVUKATININ NİTELİKLERİ
1) Şirketler, faaliyetlerini desteklemek için hukuk danışmanlığına ve avukatlık hizmetlerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, şirketler birlikte çalışacakları avukatları ve hukuk bürolarını seçerken titiz davranmalıdır.
2) Şirketler genellikle iş hukuku ve ticaret hukuku gibi alanlarda hukuki danışmanlık hizmeti alırlar. Ancak, bir şirket hukukun çeşitli alanlarında hukuki danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyabilir.
3) Şirketler farklı hukuk dallarında çeşitli hukuki meselelere dahil olabilirler. Bu nedenle, şirketlerin kapsamlı hukuki destek için hukukun farklı alanlarında uzmanlaşmış avukatlara sahip hukuk bürolarını tercih etmeleri tavsiye edilir.
4) Avukatlık hizmetleri söz konusu olduğunda şirketler için ulaşılabilirlik çok önemlidir. Bu nedenle, şirketler tam zamanlı çalışabilecek avukatları ve hukuk bürolarını tercih ederler.
5) Şirketlerde işlerin sorunsuz ve hatasız yürümesi için zaman ve disiplin şarttır. Her işin bir hukuki boyutu olduğu düşünüldüğünde, bir şirket avukatının veya hukuki danışmanlık veren hukuk bürosunun disiplinli bir çalışma sistemine sahip olması gerekir.
6) Avukatlar asla sonuç garantisi vermemelidir. Bir avukat ne kadar başarılı olursa olsun bir davayı kaybedebilir ya da hukuki bir süreçten istenilen sonuçlar elde edilemeyebilir. Önemli olan avukatın azami gayret göstermesi ve süreç boyunca gerekli tüm görevleri tamamlamasıdır. Şirket avukatı seçerken, garantili başarı vaat eden avukatlara güvenmemek gerekir.
7) Avukat seçiminde bir diğer önemli kriter de ücret konusudur. Ancak avukatlık ücretinin yüksek ya da düşük olması şirket avukatı seçiminde tek kriter olmamalıdır.
Yasal uygulamaların ve gerekliliklerin yargı yetkisine göre değişebileceğini lütfen unutmayın, bu nedenle şirketlerin kendi özel konumlarına ve koşullarına göre uyarlanmış yasal tavsiye almaları çok önemlidir.